ESL

Почну із запитання, яке мене дуже цікавить.

В Україні є спеціальні додаткові класи української мови для дітей, які українську не знають, або знають погано? Як це питання вирішується на рівні школи?

Як вирішують у США ви мабуть знаєте, або щонайменше, чули. У школах є спеціальні класи, окремі вчителі, які займають з дітьми, у яких рівень англійської не дуже високий. Це ESL класи.

Такі класи, наскільки я знаю, є не у кожній школі. У нашій першій школі, ура-ура!, не було. Це було одним з критеріїв вибору школи. Забезпечити транспортування у іншу школу наша не могла (знову ура!), тому це було ще одним критерієм вибору місця проживання. Тим не менше залишити дитину "на призволяще" школа не може. Тому були виділені додаткові заняття із іншим профільним спеціалістом - логопедом. Ми свідомо йшли на додаткові заняття з логопедом і у повне мовне занурення замість ESL класу.

Як усе відбувається?

При заповнені фом для школи є запитання про рідну мову і про мови, якими спілкується дитина окрім англійської. Усіх дітей, у яких вказана інша мова окрім англійської у цих графах, обов'язково тестують на знання англійської мови. За результатами тестування роблять висновок чи потрібний ESL клас чи ні.

ESL клас хоч і додатковий, але додатковий час на нього не виділяють. Дитину забирають на клас під час якихось уроків. Батьків інформують, години з яких предметів перейдуть у години з вивчення мови та скільки таких годин дитині необхідно на її теперішньому рівні мовного розвитку.

Я не знаю чи ESL вчителі робзробляють план розвитку мовлення для кожної дитини, от логопеди розробляють :) Також ви ніколи не можете бути впевненими, що ESL вчитель є носієм мови (в интирнетах вживають слово нейтів). З ймовірністю ближче до 60-70% такий вчитель не буде нейтів. Звісно сам клас теж матиме різношерстний склад. Хоча, тут я теж у розряді чула дзвін та не знаю де він. З логопедом заняття то індивідуальні:) або у групі не більше ніж двоє дітей (для деяких вправ потрібен по тутешньому "пАртнер"). ESL класи, за чутками, зазвичай більші.

Але тим не менше, у дітей є додатковий спеціаліст, який опікується виключно проблематикою вивчення мови і влиття дитини у англомовний колектив.Це, як на мне, дуже показовий крок. Дитину "без мови" на призволяще не залишать. З нею додатково працюватимуть і допоможуть освоїтися у новому мовному середовищі.

Знаю в Україні зараз багато змін в освіті. Багато новинок, багато такого, що колись не було. Мені дуже цікаво, що відбувається, якщо іншомовна дитина прийшла до школи? Чи будуть з нею додатково займатися? Чи є окремі спеціалісти? Розкажіть, якщо знаєте.

Коментарі

    Для комментирования нужно войти или зарегистрироваться

    Повернутися до Клубу