Оплата за воду

Дуже скоро буде рік, як ми переїхали на нове місце у новий, для нас, штат.

Прийнято робити висновки, ділитися підсумками.

Про особисте та духовне не хочеться, тому концентруватимуся на матеріальних речах. Сьогодні про оплату за воду.

Оплата за воду в США, як виявилося, організована по різному.  Щоразу відкриваємо нові грані і можливості рахунків за воду.

Коли ми лиш приїхали (рік тому), жили в квартирі, сплачували за воду по фізичним параметрам якогось лічильника. Не за використану воду, не за кількість осіб, що проживають у квартирі, а за те скільки лічильник може пропустити води протягом місяця.

Коли знайшли більш постійне житло, рахунки за воду стали ще іншими. Уже від параметрів лічильника не залежать.

Здивувало, що надходять раз на два місяці. До цього мені найважче звикнути, досі хвилююся - де ж той рахунок!

Здивувала окрема фіксована оплата за ... не знаю як правильно українською. От падає дощ, вода тече у спеціальні канавки, потім під решітку у труби. Залежно від того скільки випало дощу - виставляють рахунок за використання цих систем відведення дощової води. Знайшла у словнику - дощоприймач. От скільки прийняв - стільки й доведеться оплатити :)

Плата за каналізацію. Раніше було, здається в Україні так само, скільки взяв води, стільки й зляв у каналізацію. Рахують по цьому показнику. На нашому новому місці рахують по середньозваженому всіх користувачів води. Хтось взяв більше, хтось менше, сплачують - порівно. Так триває перші півроку-рік (як пощастить, у нашому випадку тривало трохи більше півроку). Залежить від того як швидко "настануть" осінньо-зимові місяці. Як тільки минув осінньо-зимовий період, починають рахувати по середньозваженому за цей період, але уже по нашому особистому використанню води. Важається, що влітку багато води іде на полив газонів і т.п., тобто без зливу у каналізацію, тому рахують по зимовому використанню, коли для городніх робіт водою не користуються.

Завдяки цьому, а також навності фіксований рейтів, наш рахунок за воду тепер мало відрізняється від рахунку за, скажімо, електропостачання. Такий ж великий, цілий аркуш з обох боків, інколи два аркуша, багато рядків з різними циферками і навіть графіки індивідуального використання. Так само як і за електрику, з більшості позицій сплачується спершу фіксована плата за користування водопостачальними, каналізаційними чи дощовими системами, потім уже по лічильнику за фактичне використання або якась середньозважена сума.

Чесно кажучи, сумую за маленькими синенькими клаптиками картону, 10 на 10 см, від попереднього водоканалу у зовсім іншому штаті. Усього 3 рядочки - вода, каналізація і разом. Ніяких фіксованих сум і талмудів з виправданням для чого ці суми. На тому клаптику ще й повна адреса поміщалася, також була розписана концепція розрахунку оплати, а на звороті навіть графік вивезення сміття друкували! Оплата теж виглядала доволі екзотично, особливо для тих, у кого Америка асоціюється з  прогресом і автоматизацією усіх процесів. Рахунок потрібно було розрізати пополам. Одну частину залишити собі, а до другої степлером прикріпити чек, після цього відвезти у місцевий водоканал, щоб вкинути до спеціальної скриньки. І ніяк інакше! :)

Зараз ми оплачуємо автоматом, підв'язаний рахунок і воно собі списує скільки треба і коли треба. Спитатися, чому я переживаю, що знову забуду за оплату? Сила звички :)

 

 

Темы: Життя в Америці

9 коментарів

  • Lena4114 9 липня 2019, 01:21

    Спасибо что делитесь!

  • Zzrzz 9 липня 2019, 03:33

    Дякую і вам! Приємно, що заходите!

  • batyur 9 липня 2019, 05:46

    Капець))) ото морока..а якщо не поливаєш нічого, плату все одно знімуть?

  • Zzrzz 9 липня 2019, 19:03

    Нєа. Саме тому рахують каналізацію по зимовим місяцям.
    Тобто протягом цілого року вода сплачується по фактичних показникам, а каналізація - за середніми показниками протягом зимових місяців.

  • batyur 9 липня 2019, 05:47

    Ви не сумуєте за життям в Україні?

  • Zzrzz 9 липня 2019, 18:57

    Сумую. Інколи про це пишу, тоді приходять Наглядачі за сумом та влаштовують тут Дикі танці.

  • batyur 9 липня 2019, 19:07 1

    Я б теж напевно сумувала,і батьки емоційно від нас залежні, і я від них((

  • maromash 9 липня 2019, 11:02

    Спасибо, интересно. А сколько вы платите за воду всего?

  • Zzrzz 9 липня 2019, 19:07

    У межах 80-100 доларів за місяць. Але все дуже залежить від місцевості, рейтів водоканалу, особистого використання. Я бачила як і значно вищі рахунки (ближче до 200) так і значно менші (в межах 30).
    Ми використовуємо менше води ніж середньостатистична сім'я.

Для комментирования нужно войти или зарегистрироваться

Повернутися до Клубу