Без темы

Хотіла сьогодні написати коротку замітку про тести (ура!!! тести від сьогодні позаду!), але дуже зачепила мене Лінда. Тому спершу історія, яка стала наслідком міркувань про ситуацію Лінди, потім про тести.

Лінда.

Раптом хто не бачив, сьогодні був дуже і дуже цікавий запис. Цікавий водночас з статистичної та психологічної точки зору. Там про те, як когнітивні упередження впливають на наші судження. Як емоції можуть затьмарити логіку.

Розмірковуючи над цим "парадоксом", я згадала справжній математичний парадокс, яким зі мною поділився мій син. Тут час закатувати очі і розповідати як раніше вчили по одному, а тепер по іншому.

Можливо ви це і вчили, а я от була в шоці  :)

Якщо ближче до справи, чи знали ви, що 0.99... = 1

Я от вважала, що це дуже близько до 1, але все таки не одиниця, знаку рівності тут бути не може. Та, тим не менше, це правда.

Розв'язків цієї задачі, виявляється, є дуже багато. Для мене самим прийнятним став такий

1/3+1/3+1/3=1

отже

0.3...+0.3...+0.3...=1, звідси 0.99... = 1

Отакої!

Цілий вечір мали про що поговорити :)

Тести.

Ура! Сьогодні завершився 6 тижневий марафон зі здачі тестів.

В американських школах починаючи з початкової школи діти щороку здають тести. Тести розробляються штатом, також штатом встановлюється вікно для здачі тестів, всі школи в межах цього вікна розробляють власний розклад. Щороку складаються тести з ELA (English Language Arts) та Математики. У певних класах складаються тести ще й з інших предметів. Мій син цього року додатково складав Science.

На основі результатів цих тестів, наприклад, складають усім відомий рейтинг шкіл. Що ще роблять з результатами тестів поки сказати не можу, бо у нашому попередньому штаті з цим всім був повний і тотальний завал. Я навіть думала про можливість Opt out, тобто написати заяву, щоб дитина тестів не складала. Але потім вирішила, що з тестами йому ще довго доведеться мати справу, хай вчиться, щонайменше, їх складати.

Тести у різних штатах різні, їх упорядники практично не мають стосунку до шкіл,  наперед невідомо, що буде у тестах. На сайті Департаменту освіти є кілька завдань-зразків, які дозволяють хоча б подивитися як тест упорядковано. Відповідей немає. Я більш ніж упевнена, що ці пробні і реальні завдання сильно відрізняються  :( Також за певну плату можна придбати тренувальний тест на тому самому сайті.

Вікно для здачі тестів приблизно з лютого до червня. Все інше на розсуд школи.

Наша попередня школа мала дуже цікаву тактику. Тестування відбувалося у березні. Минулого року дуже багато матеріалу діти навіть ще не встигли пройти. Наприклад, у тестах було багато геометрії, а діти почали вчити її лиш у травні! А ще всі тести проходили за тиждень! У понеділок розпочинали, у четвер завершували, за цей час виконували усі завдання з усіх предметів.

Наша теперешні школа має зовсім інший підхід. Тести почалися у середині квітня. На кожен тест виділили тиждень часу, потім тиждень перерви. Тест з кожного предмету писали протягом кількох годин щодня. Таким чином, тест з одного предмету займав тиждень, а не день-півтора. Математика була останньою, мені здається вони вже пройшли курс повністю.

У нашій попередній школі результатів тестів доводилося чекати більше ніж пів року. Тест проходив у березні, а результати приходили кінець жовтня-початок листопада наступного навч року. Звісно, було дуже багато запитань до такої організації, та і результати уже, фактично, не були потрібні. Посадовці обіцяли виправити ситуацію, чи виправили не знаю, тому що нам минулорічні тести взагалі не прийшли.

У новій школі обіцяють результати за 2 тижні (можливо теж нововведення?), окрім Науки. Бо це був якийсь новий формат тесту, на обробку результатів потрібно 2 місяці. Подивимося. Виходить цього тижня уже має бути Англійська.

Результати представляють у вигляді графіків та перцентилів. Конкретних завдань та відповідей дитини на них, на жаль, не буде. Можна буде дізнатися у який перцентиль потрапила дитина відносно результатів школи і результатів усіх шкіл штату. Також будуть рекомендації з конкретних напрямків, типу підтягнути віднімання дробів, або зв'язку причина-наслідок у написанні творів.

А ще, кажуть, результати цього тесту впливають на те, у який клас (сильний чи звичайний) потрапить дитина наступного року. А от на "табель успішності", на оцінку академічної успішності - не впливають.

Як би там не було, тести позаду, це добре. Хоч до кінця навчального року ще місяць, але уже можна помаленько налаштовуватися на канікули :)

 

6 коментарів

  • Ksanna 21 травня 2019, 11:18

    Очень интересно, я даже на калькуляторе проверила пример, действительно так!)))

  • Ksanna 21 травня 2019, 11:20

    Но всё таки не пойму, как этот пример доказывает, что 0,99...=1

  • Zzrzz 21 травня 2019, 17:43

    Подивіться, наприклад тут https://ru.wikipedia.org/wiki/0,(9) Доказів є багато різних, можливо вам ближче буде інший доказ.

  • Ksanna 21 травня 2019, 21:46 1

    Вроде все так, но чувствую, что где-то подвох))))

  • lisena2 21 травня 2019, 15:55 1

    Та ничего он не доказывает. В первом варианте простые дроби а во втором десятичные. И их вообще нельзя сравнивать. Если разрезать яблоко на три части то 1/3+1/3+1/3-будет целое яблоко. А если разрезать на 10 частей то 0,3+0.3+0.3=только 9 частей яблока. Тресть никак не целое. Вот такая простая арифметика.

  • Zzrzz 21 травня 2019, 17:46

    Подивіться, наприклад тут https://ru.wikipedia.org/wiki/0,(9) Доказів є багато різних, можливо вам ближче буде інший доказ. В Англійській версії статті їх ще більше
    Це справдній математичний парадокс

Для комментирования нужно войти или зарегистрироваться

Повернутися до Клубу